Medlemsutflykt till Skillebyholm i Järna.

Lördag den 10 aug 2024  kl 11:00

Vi var ett gäng på fjorton förväntansfulla medlemar och någon gäst som kom för att se resultatet av Hanna Saugbjergs blomstervävar som hon hade berättat om på sitt föredrag i våras. Ingen blev besviken! Det var åtta olika rabatter kombinerade enligt idén att väva olika blommor som man väver trasmattor. Alla rabatter med olika motto och färgtoner och med passande namn som Indian Summer och Prairie Sun.

Hanna Saugbjerg har fått idén i Frankrike. Hon berättade
om hur hon går tillväga när hon planerar dessa fantastiska blomsterrabatter. Hon väljer blom- och gräsfrön från olika frökataloger. Alla växter frösås och förkultiveras i Skillebyholm. Sedan numreras blommorna för att vävas till önskad färgrabatt.

                    

Det är en konst som man verkligen beundrar! Man måste ta hänsyn till blommans färg, höjd, blomningstid, bladens form och färg, plantans omfång och plantans plockningsbarhet. Sen måste man stötta upp höga blommor så de inte kväver andra och ”dead heada” dvs ta bort vissna blommor hela tiden.

Rabatterna ska se vackra ut trots att det plockas buketter. Vi plockade egna buketter och handlade i gårdsbutiken. Lunch åt vi i Kulturhuset i Ytterjärna innan vi åkte hem. En härlig sensommar dag.

 Maj-Len Komi