Föredrag: Pionen, trädgårdens drottning
Måndag den 25 januari 2016
Vi hade nöjet och äran att få Svenska Pionsällskapets ordförande Leena Liljestrand som föreläsare. Hon tog initiativet till att bilda sällskapet för drygt två år sedan, och har sedan dess bl.a. förmedlat pionrötter till medlemmarna – tredje årgångens katalog kommer den 15 februari.
På så sätt har medlemmarna till låg kostnad fått tag i pioner som är både rekommendabla och i en del fall mycket svåra att få tag på. Leena visade många underbara bilder på pioner. Först berättade hon om några rena arter såsom balearpion, sibirisk pion och glanspion. Vi fick även höra om några hybridarter: fransk buskpion och kameleontpion.
En hybrid mellan ört- och vedartade pioner är itoh-pionen. Namnet kommer från den japanske herr Itoh som på 1970-talet lyckades med denna korsning och fick fram fyra gulblommande sorter.
Nu har många sorter av itoh-pion i häpnadsväckande färgställningar framavlats i USA, och Pionsällskapet har redan förmedlat nära 40 sorter som knappast funnits i Sverige förut. Itoh-pion är härdig, lättodlad och blomvillig direkt efter plantering, och har ett vackert bladverk till sent på hösten. Leena visade också bilder på många örtartade pioner som är ganska nya, men som är bättre än många äldre sorter pga. att de har stabila stänglar och inte behöver bindas upp, så man slipper tunga, fyllda blommor som vid regn lägger sig mot marken, och dessutom har de ofta vackert bladverk länge på säsongen. Som exempel på en sådan ljusrosa luktpion är ’The Fawn’ från 1996 som man kan välja i stället för den legendariska ’Sarah Bernhardt’ från 1906.
Den bästa enkla, vita luktpionen är ’Jan van Leeuwen’, och bästa fyllda är ’White Grace’.
En fantastisk örtartad hybrid är ’Pastelegance’ – en fylld, pastellaprikosrosa blomma som bleknar till elegant krämgul.
Sedan fick vi veta bästa sättet att plantera, odla och dela pionplantor, liksom om de få sjukdomar som kan drabba pioner, och hur man får bukt med dem. Tips om alla dessa saker finns på sällskapets hemsida: www.pionisten.se
Därpå visade Leena en serie bilder från förra årets upplaga av Kjell Furbergs pion- och trädgårdsresa i Kina, som hon deltog i.
Leena talade inspirerande i 2,5 timmar och hade gärna fortsatt ännu längre.
Hon gav oss också presenter: några påsar med frön av Paeonia delavayi, småbuskpion, vilka kommer att lottas ut bland våra medlemmar den 14 mars.