Gråärter, rovor – och den älskade kålroten
Torsdag den 20 februari 2020
Kvällen till äran hade Teri Lee, vår kassör, gjort både ärtbullar och småkakor gjorda på gråärt för avsmakning på fikabordet – riktigt gott var det! Vi var ett 50-tal personer som tog del av Agneta Magnussons föredrag om de tre växtarter som hon förökar hemma i Leksand. Agneta är en fröodlande kultur- och naturvetare med ett brinnande intresse för lokalsorter och kulturarvsfröer. Hon berättade historiken bakom, odlingsbetingelser och sortegenskaper på utvalda gråärts- rov- och kålrotssorter och hur de har använts. Och trendiga är de!
Dessa köksväxter som hade betydande roller i det svenska kosten förr i tiden är nu eftertraktade av gourmetkockar och håller på att göra ”come back” fick vi höra. Entusiasmen var stor också när alla fick smaka på en gråärt under pausen och än större när Agneta delade med sig av fröpåsar med olika sorters gråärt som avslutning på hennes föredrag. Av allt att döma blev många inspirerade av Agnetas gärningar och fick med sig kunskaper om hur vi i våra egna odlingar kan bevara den odlade mångfalden på hemmaplan. Många köpte också Agnetas bok ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten”. För dig som inte var där finns den att köpa i nätbokhandeln, via Bokus och Adlibris. Den som vill kan följa ”Agneta Magnusson Kultur” på Facebook och Instagram.