Guidning av Victoriaväxthuset
Onsdag den 7 september 2016
Septemberkvällen var solig och varm när 22 stycken medlemmar slöt upp utanför Victoriahuset i Bergianska trädgården.
Välkommen in i tropikerna hälsade vår guide trädgårdsintendent Gunvor Larsson. Inne i växthuset var det 27 grader varmt och luftfuktigheten låg på 80 %.
Victoriahuset stod klart år 1900 och är byggt för att visa jättenäckrosen Victoria amazonica. Den grandiosa näckrosen betraktas med rätta som ett av växtvärldens underverk. Det behövs inte så många av näckrosens gigantiska blad för att täcka nästan hela bassängens vattenyta men lotus, mangrove, papyrus och en del andra vattenväxter får också plats och bidrar till den frodiga tropiska grönskan i växthuset.
Gunvor berättade att näckrosens blad undertill är ”armerade” med kraftiga bladnerver och att ett stort blad kan bära upp till 100 kg. Naturligtvis måste tyngden vara jämnt fördelad över bladet – men ändå! Den utslagna näckrosblomman i bassängens mitt är djuprosa. Varje blomma är utslagen två nätter. Blomman är ihopslagen under dagen. Första natten är blommans kalkblad helt vita andra natten är de rosa. Blomman doftar ljuvligt, en blandning av ananas och kirimoja och pollineras av en nattaktiv skalbagge eller andra insekter som är i rörelse under dygnets mörka timmar. På morgonen sluter sig blomman om insekten som stängs in och får lång tid på sig att pollinera blomman. Den pollinerade blomman dras ned under vattnet och frukten mognar nere på botten av bassängen.
Vi går runt näckrosdammen och Gunvor visar oss flera livsviktig tropiska nyttoväxter som olika sorters ris, gurk – och ärtväxter och många stärkelsegrödor som maniok, jams, taro, arrowrot och tannia. De odlas i mindre sidobassänger eller sidobäddar. Andra viktiga tropiska kulturväxter som vi får stifta bekantskap med är kakao, bananer och peppar. Efter vårt besök i tropikerna vandrar vi ut i den ljumma septemberkvällen, glada, svettiga och med en hel del ny kunskap i bagaget.