I huvudet på en trädgårdsrådgivare
Tisdag den 27 oktober 2020
För att arbeta som trädgårdsrådgivare måste man vara lite av en generalist sa Lise-Lotte Björkman när hon höll föredrag för oss, en liten skara på 14 personer, tisdagen den 27 oktober på Tempus.
En generalist är till skillnad från en specialist en person med allsidig utbildning och kunskap, en som kan lite om mycket. Lise-Lotte passar väl in på detta, småbrukardottern som alltid odlat och som utbildat sig till såväl trädgårdsmästare som biolog och florist. Som en av två rådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård använder hon en stor del av sin arbetstid till att svara på frågor via mejl eller telefon från oss medlemmar.
Genom de frågor som kommer får hon också en bild av läget i landets trädgårdar, i år har det t ex varit många angrepp på björnbär.
De vanligaste frågorna handlar om växtskydd, beskärning, jord och gödsel, växtval och hjälp med att identifiera växter.
Andra arbetsuppgifter för en trädgårdsrådgivare är att skriva i Hemträdgården, hålla föredrag, skriva faktablad, vara delaktig i arrangerande av Trädgårdsmässan, utfärda Grönt kort i trädbeskärning organisera årets Trädgårdsspaning och mycket, mycket mera.
Trädgårdspanarna är en grupp medlemmar som var för sig testar något specifikt. I år handlade det om att låta en bit gräsmatta vara oklippt och se vad det gör för den biologiska mångfalden.
Arbetet på Svensk Trädgård är på deltid, Lise-Lotte har också en egen trädgårdsfirma. I sista delen av föredraget fick vi följa ett spännande projekt i en privat trädgård.
Sedan följde frågestund.
Vi var få som var där, trots coronaanpassat upplägg med stora avstånd mellan stolarna, handsprit och färdigbredda smörgåsar, och nu blir vi ju tyvärr tvungna att pausa resten av året.
Tur då att vi under tiden har tillgång till den stora kunskapsbank som medlemskapet i Riksförbundet Svensk Trädgård ger oss.
Gå in på hemsidan, läs och ladda ner faktablad eller om du inte hittar det du söker, varför inte ringa Lise-Lotte och fråga.