Magnolior
Måndag den 25 mars 2019
Kvällens Magnoliaföreläsning var välbesökt med närmare 60 medlemmar som fick mycket information och se många underbara bilder av magnolior, tagna av Lennart i hans egen trädgård. John Lennart Söderberg är kemist, innovatör och industriman och idag Mr Magnolia. Han har tillsammans med sin hustru Ann-Marie Åsheden, journalist och kommunikationsrådgivare, skrivit den första handboken om magnoliaodling på våra breddgrader. ”Magnolia : välja, köpa och odla i Sverige” , utgiven på Albert Bonniers Förlag 2004. Den har blivit en kultbok men finns bara på antikvariat idag.
För cirka 110 eller var det 130 miljoner år sedan, på dinosauriernas tid, blommade magnoliorna. Man har hittat fynd från gamla skogar på Nya Zeeland och i Nordamerika och eventuellt kom de från Alaska. Det äldsta kända magnolian i Sverige är från 1830-talet.
Det finns 280 magnoliaarter, tusentals magnoliahybrider och ett hundratal namngivna sorter. En bråkdel är tillgängliga men det kommer allt fler att välja på i handeln. Förr ansågs magnolian som exklusiv och svår för vårt land men nu växer intresset och Lennart hävdar att busken eller trädet är mycket odlingsvärda. Speciellt hybrider och multihybrider finns framodlade för kallt klimat. Lennart berättade också att magnolian är lätt att så. Fröna är stora och vackra och har mycket hög grobarhet. Sår man ett frö så kommer det upp ganska kvickt men sen kan man få vänta på blomningen. I naturen är det fåglarna som sprider fröna och skalbaggarna som pollinerar magnolian – så var rädda om dom! Det är inte bara den vackra blomningen som är tilltalande utan hela växten doftar underbart. Bryter man en torr kvist så ger det en doft av kamfer medan rötterna, som man skall vara rädda om, doftar eukalyptus!
Lennarts viktigaste råd var att man skall vara noga med att matcha klimat, härdighet och jordmån. Man måste också fundera på om man vill ha en magnolia som är vårblommande eller sommarblommande samt hur stor den kan bli. Det finns magnolior som blir 30-40 meter höga träd, eller träd på 3-5 meters höjd eller buskar och till och med krypande buskar. Blommornas form, färg och storlek varierar också stort. Det finns många magnolior som är härdiga upp till Dalarna och som är lättskötta – bara man gjort rätt från början. Gemensamt för alla är ändå att deras rötter är känsliga och man skall inte plantera på en plats där man trampar omkring. Porös jord, gärna blandad med bark, jord och kompost. Torv rekommenderade Lennart inte då den är fuktighetshållande och magnolian vill ha det torrt på höst och vinter och fuktigt först på våren.
Efter en kväll med många vackra bilder och rekommendationer är det vanskligt att nämna någon speciell magnolia men här kommer två bilder med Lennarts rekomendationer på vår- och sommarblommande magnolior. De skrivna med svart text är de rekommenderade, de i grått kan vara lite svårare och de i röd text passar inte att odla i vårt klimat.
Länk till Lennarts rekommendationer.
Vill du veta mer Googla på Lennart Söderberg så hittar du mer magnoliainfo!
Lycka till med dina egna magnolior!