Temavisning av fruktträdgården på Rosendal och äpplets betydelse för människan.

Tordag den 22 aug 2024  kl 18:00 
Rosendals Trädgårdar, Rosendalsvägen 38, Djurgården

Vi blev 25 medlemmar som samlades runt fikabordet i Rosendals äppelträdgård inför visningen. Maria i styrelsen hade bakat äppelmuffins och äppelsockerkaka. Vår guide, trädgårdsmästare Anne Bergsten Lindqvist, började berätta att Rosendal hade legat i träda rätt länge när Stiftelsen Rosendals Trädgård bildades. Trädgårdsmästaren Lasse Krantz var en av initiativtagarna till att väcka nytt liv i trädgården. Trädgården drivs idag biodynamiskt och utan vinstintressen. All avkastning går tillbaka till verksamheten.

Vi gick runt och tittade på äppelträd som var från såväl mitten av 1800 talet som nyplanterade. Det allra äldsta äppelträdet var planterat 1861 och var av sorten Alexander. Det ger fortfarande frukt!

Vår guide berättade att det går mode även i trädbeskärning. Idag toppar man inte kvistarna utan låter dessa tungas ner av äpplen. När kvisten har tyngst ner länge blir den ”trött” och klipps av så att den underliggande grenen kommer fram och kan producera. Det benämns ”fruktveds rotation”. Hon berättade också att äppelträden har enorm förmåga att läka sig själva.  Skador av brutna grenar lämnas kvar. De skadar inte men ger karaktär för träden. Så ”rockhängare” i träden är ok. Vi fick även lära oss att om man vill bevara äpplen en längre tid skall de helst plockas när de är plockmogna och inte ätmogna då de eftermognar när de plockats.

Många frågor fick sina svar och även vår guide var glad över att ha ett så intresserat gäng att visa runt.